Obléhání města

Světová premiéra

Obléhání města

The Siege

Vít Janeček, Zuzana Piussi
Česká republika, Slovensko | 2019 | 69 min.

Jazyk:
Filmy jsou promítány v českém znění
nebo s českými titulky

Kategorie: Česká soutěž

Nový film Zuzany Piussi a Víta Janečka o tom, jak se obyvatelé slovenské obce Kremnice postavili proti těžařským firmám. Povedou jejich snahy ke kýženému cíli?

Ve středověku Kremnica zásobovala zlatem celou Evropu. Byla bohatým městem, které bylo několikrát obléháno, ale nikdy nepadlo. Ve 21. století obec znovu svádí boj o návrat zašlé slávy. Ukázalo se, že na vzácném kovu je tady možné zbohatnout i dnes. Jenže se tu nachází pouze zlatý prach, jehož těžba by znamenala devastaci krajiny a přírody. A při geologických průzkumech byly objeveny i jiné nerosty. Do boje s národními i nadnárodní firmami vyráží skupina místních aktivistů. Ti se nebojí ani vstoupit do vysoké politiky. Bojují za vzácnou rosničku okrouhlolistou, mloky, ale především za svůj domov. Stojí proti firmám, které mají v zádech úřady, politiky i promyšlené PR.

Režie

Zuzana Piussi

Filmografie
2019 - Obléhání města
2019 - Univerzity a svoboda
2017 - Selský rozum
2017 - Český Alláh
2016 - Těžká volba
2014 - Přímý přenos
2012 - Od Fica do Fica
2012 - Křehká identita
2011 - Kuracia láska
2011 - Muži revolucie
2011 - Nemoc třetí moci
2009 - Hrdina naší doby
2009 - Koliba
2009 - Myslím, tedy slam
2008 - Babička
2007 - Stoka - epilog
2005 - Anjeli plačú
2004 - Bezbožná krajina

Vít Janeček

Filmografie
2019 - Obléhání města
2019 - Univerzity a svoboda
2017 - Selský rozum
2013 - Celnice: Útočiště interiérového člověka
2013 - Léčba dějin - průzkum odkazu Františka Kriegela
2011 - 24
2011 - Závod ke dnu
2010 - Robota
2010 - Skvělá příležitost
2008 - Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra
2008 - Ivetka a hora
2008 - Panna Marie, Ivetka, atd.
2007 - Dějiny Jaroslava Šabaty
2005 - Pravidla hry - Vymezení prostoru
2004 - Den E
2003 - Máme NATO?
2002 - Nové možnosti
2000 - Bitva o život
2000 - Cistička divadlem
2000 - Houba
1998 - V centru filmu - v teple domova

Sales

Vít Janeček
D1film
e-mail: distribuce@D1film.com

Další filmy z tematické kategorie Česká soutěž

Central Bus Station

Central Bus Station

Hlavní telavivské autobusové nádraží patří mezi největší na světě. Sedmipatrový betonový komplex je však jako vystřižený z Kafkova románu. Lidé se tu ztrácejí a šesté patro úplně chybí.

Český žurnál: Bratři Okamurovi

Český žurnál: Bratři Okamurovi

Populistický politik, hluboce věřící křesťan a úspěšný architekt. Tři bratři a každý úplně jiný. Netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny.

Český žurnál: Reality

Český žurnál: Reality

Desková hra Reality se v podání sourozenců v Dejvické nádražce podobá ruské ruletě. Hráči na vlastní kůži zakoušejí, jak funguje trh s nemovitostmi ve skutečném světě, a odhalují nemilosrdnou realitu v Česku.

Dobrá smrt

Dobrá smrt

Janette trpí nevyléčitelnou nemocí. Ví, že nad smrtí nezvítězí, chtěla by však mít kontrolu nad jejím načasováním a průběhem. Proto se připravuje na asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku.

Dobré zprávy

Dobré zprávy

Důchodce Petr Černý je známou tváří. Sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize − jedné ze stálic české dezinformační mediální scény.

Iluze

Iluze

FAMU snímek Kateřiny Turečkové natočený formou videohry poukazuje na palčivé problémy současného Maďarska, které spojuje jedno jméno: Viktor Orbán.

Ještě nekončíme

Ještě nekončíme

Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.

Kapela

Kapela

Dokumentární čardáš z romské osady na východním Slovensku. Parta talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým sociálním podmínkám snaží probojovat na pódia velkých hudebních festivalů.

Kibera: příběh slumu

Kibera: příběh slumu

Dokument odehrávající se v jednom z největších afrických slumů ukazuje, že i za kulisami z vlnitého plechu a hlíny se skrývají lidé, kteří chtějí měnit svůj svět k lepšímu.

Obléhání města

Obléhání města

Nový film Zuzany Piussi a Víta Janečka o tom, jak se obyvatelé slovenské obce Kremnice postavili proti těžařským firmám. Povedou jejich snahy ke kýženému cíli?

Volání divočiny

Volání divočiny

Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.

Začít znovu

Začít znovu

Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.