Česká premiéra

Hraniční plot

The Border Fence

Nikolaus Geyrhalter
Rakousko | 2018 | 112 min.

Jazyk: Italsky, Německy
Filmy jsou promítány v českém znění
nebo s českými titulky

Kategorie: !!!

Na rakousko-italském přechodu v Brennerském průsmyku měl vyrůst plot pro zpřísnění režimu a regulaci počtu přicházejících migrantů. Místní obyvatelé, zvyklí na klid a ticho uprostřed Alp, se stávají svědky změn, které hýbají Evropou.

Film nepředstavuje jediného uprchlíka, ale řadu Rakušanů, kteří se s nimi denně setkávají. Dostávají prostor, aby v nikým nerušeném monologu a ve svém domácím prostředí vysvětlili, proč situace není černá ani bílá a proč nejistota ani obavy z budoucnosti nestojí v cestě empatii vůči těm, kteří utíkají před válkou. Dokument prostřednictvím těchto výpovědí načrtává rozdíl mezi nekompromisním systémovým řešením a postojem jedinců, kteří se s migranty potkávají jako s lidskými bytostmi a sami sebe se ptají, jaká budoucnost Evropu čeká.

Režie

Nikolaus Geyrhalter

Filmografie
2019 - Erde
2018 - Hraniční plot
2016 - Homo sapiens
2015 - Deset let
2013 - CERN
2012 - Vídeňská nemocnice - Donauspital
2011 - Abendland
2010 - Allentsteig
2008 - 7915 Km
2005 - Chléb náš vezdejší
2002 - Temelin. Ein Dorf in Südböhmen
2001 - Elsewhere
1999 - Pripjať
1997 - Godina poslije Dajtona
1994 - Angeschwemmt
1993 - Fremde Kinder

Projekce

09. 03. 19:45 Evald Česká premiéra Vstupenky
10. 03. 15:30 Lucerna - velký sál Vstupenky
16. 03. 20:30 Ponrepo Debata Vstupenky

Další filmy z tematické kategorie !!!

Dobrá změna v Polsku

Dobrá změna v Polsku

V posledních letech eskaluje politické napětí v Polsku nebývalým způsobem. Dokument přibližuje tento dramatický vývoj očima dvou žen z opačných stran politické bariéry.

Duše severu

Duše severu

Renomovaný britský filmař Sean McAllister po svém posledním filmu ze Sýrie obrací pozornost do rodného města Hull. Zachycuje příběh člověka, který sám balancuje na okraji, ale věří, že má smysl zlepšovat život svůj i ostatních.

Hamáda

Hamáda

Chtějí žít úplně běžný život. Jenže se narodili v uprchlickém táboře v oblasti Tindúf uprostřed Sahary. Trojice mladých kamarádů se dostává do absurdních i dramatických situací.

Hraniční plot

Hraniční plot

Na rakousko-italském přechodu v Brennerském průsmyku měl vyrůst plot pro zpřísnění režimu a regulaci počtu přicházejících migrantů. Místní obyvatelé, zvyklí na klid a ticho uprostřed Alp, se stávají svědky změn, které hýbají Evropou.

iOstrov

iOstrov

Chorvatský ostrov Biševo je obýván hrstkou lidí. Život na ostrově není optimální a leccos je potřeba změnit, místní však nesouhlasí se záměry radnice.

Jsem tady nový

Jsem tady nový

Za snem o bohatství a lepším životě se vydal během posledního desetiletí do Číny nejeden obyvatel Konga či dalších zemí Afriky. Jen málokdo z příchozích však našel v říši středu zemi zaslíbenou.

Maďarsko 2018 - V zákulisí demokracie

Maďarsko 2018 - V zákulisí demokracie

Dvě různě vedené předvolební kampaně v roce 2018 v Maďarsku. Vládní strana Fidesz vsadila vše na jedinou kartu: strach. Co může nabídnout zástupce opoziční koalice Ferenc Gyurcsány?

Na dotek

Na dotek

Když třetina obyvatel polské vesnice emigruje na Island, vznikne v komunitě potřeba komunikovat se svými blízkými na dálku. Filmaři představují nezvyklý způsob, jakým může film zkrátit vzdálenost.

Ovčáček

Ovčáček

Pastevec ovcí Stijn, jeden z posledních nizozemských pastýřů, kteří vedou své hospodářství tradičním způsobem, se všemožně snaží zachránit své stádo a živobytí.

Šťastná země

Šťastná země

Historie a současnost, fakta a mýty, autenticita a stylizace – film v nápaditých kontrastech a s jemným humorem představuje svérázné obyvatele největšího ostrova světa.