Kamenné srdce

Světová premiéra

Kamenné srdce

Heart of Stone

Claire Billet, Olivier Jobard
Francie | 2019 | 89 min.

Jazyk: Dari, Francouzsky
Filmy jsou promítány v českém znění
nebo s českými titulky

Jako dvanáctiletý kluk dorazil Quorbán po 12 000 km dlouhé strastiplné cestě z Afghánistánu do Francie. Nový život ale roky nebyl takový, jaký si v dětství vysnil.

Dokument sleduje Quorbána osm let, během nichž se z malého uprchlíka stal teenager a z teenagera dospělý mladý muž. Nejdřív přespával na ulici, pak se ho ujalo centrum pro mládež. Své naděje upínal k tomu, že bude zase moci chodit do školy. Po traumatických zkušenostech v Afghánistánu ale zjišťuje, že ani ve Francii nejdou věci tak snadno. Okamžiky zoufalství plynoucí z ubíjející nudy a pocity prázdnoty pramenící z vykořeněnosti se střídají s prvními záblesky příslibu lepší budoucnosti a prvních úspěchů. Quorbánův příběh, rámovaný schůzkami s psychologem, představuje silné svědectví o jednom lidském osudu.

Režie

Olivier Jobard

Bude hostem festivalu dne
11.03 - 13.03 2019

Filmografie
2018 - Kamenné srdce
2013 - Pan a paní Čangovi

Claire Billet

Bude hostem festivalu dne
11.03 - 13.03 2019

Filmografie
2018 - Kamenné srdce
2018 - Enter the shadow
2018 - Enfant de l’exil
2017 - Tu seras suédoise, ma fille
2017 - Mémoire d’exil
2017 - The dark side of France
2016 - Turquie, le prix des réfugiés
2016 - Le métronome fou de la migration
2016 - Comme une pluie de parfum
2015 - @JusticeforFarkhonda
2015 - Haya, rebelle de Raqqa
2014 - Le dernier Calife d’Afghanistan
2009 - Survivre au milieu du conflit
2008 - Au combat côté Taleban
2007 - Sur les terres des Taleban
2007 - Femmes de Kandahar
2005 - Le Jardin des Femmes

Projekce

11. 03. 18:00 Lucerna - velký sál Světová premiéra Debata Vstupenky
12. 03. 21:00 Světozor - malý sál Debata Vstupenky
16. 03. 17:30 Atlas - velký sál Debata Vstupenky
16. 03. 21:30 Lucerna - velký sál Vstupenky

Další filmy z tematické kategorie Mezinárodní soutěž

Bohové z Molenbeeku

Bohové z Molenbeeku

Poetický film o přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místa soužití mnoha kultur a vyznání, které po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 získalo pověst líhně islámského terorismu.

Čonhova planeta

Čonhova planeta

Jihokorejský chlapec Čonha chodí do čtvrté třídy a jeho problémové chování vyžaduje chápavý a vstřícný přístup rodičů, pedagogů i dětí ve škole.

Evelyn

Evelyn

Čtrnáct let poté, co se Evelyn rozhodl spáchat sebevraždu, vyrážejí jeho nejbližší na společnou výpravu do hor. Prolomit mlčení a o celé situaci si konečně otevřeně promluvit.

Hugo Blanco - Hluboká řeka

Hugo Blanco - Hluboká řeka

Peruánský Che Guevara – takovou nálepku dostal muž, který se v šedesátých letech postavil do čela boje peruánských rolníků proti vlastníkům půdy.

Kamenné srdce

Kamenné srdce

Jako dvanáctiletý kluk dorazil Quorbán po 12 000 km dlouhé strastiplné cestě z Afghánistánu do Francie. Nový život ale roky nebyl takový, jaký si v dětství vysnil.

Láska a prázdná slova

Láska a prázdná slova

Před pěti lety byla Wandě diagnostikována Alzheimerova choroba. Nyní je zcela odkázána na péči svého manžela. Z intimní blízkosti natočený příběh o síle lásky, která přetrvává tváří v tvář nevyléčitelné nemoci.

Odložený případ Hammarskjöld

Odložený případ Hammarskjöld

Tragická smrt šéfa OSN Daga Hammarskjölda v roce 1961 zůstává jednou z největších záhad 20. století. Dodnes vzbuzuje případ řadu otázek a konspiračních teorií.

Rekonstrukce  Utøyi

Rekonstrukce Utøyi

Jak se dá zrekonstruovat něco tak strašlivého? Několik přeživších se pomocí intimního scénického experimentu pokusilo zprostředkovat zážitek útoku na norský letní tábor v roce 2011.

Sakawa

Sakawa

Tři mladí lidé z Ghany si založili netradiční živnost. Z naivních uživatelů internetu z Ameriky a Evropy lákají na seznamkových portálech peníze.

V a její magický život

V a její magický život

Veera se pohybuje mezi dvěma světy. Z nepříjemné reality utíká do larpu, fiktivního hraní rolí, kde se ve své zlaté kápi pokouší vyrovnat s traumaty z dětství.

Všechny vůně Iráku

Všechny vůně Iráku

Animovaný seriál vznikl na základě 1500 tweetů, které poslal do světa irácko-francouzský novinář Feurat Alani v létě 2016. Výsledkem je nejen jeho životopisný portrét, ale i stručná historie novodobého Iráku.

Zapomenuté dcery Číny

Zapomenuté dcery Číny

Nechvalně známou politiku jednoho dítěte sice Čína v její nejtvrdší podobě opustila, následky si ale zasažené generace ponesou navždy. Zejména ženy, kterých se rodiny zbavovaly.