Česká premiéra

Kapela

The Band

Ladislav Kaboš
Česká republika, Slovensko | 2018 | 80 min.

Jazyk: Slovensky
Filmy jsou promítány v českém znění
nebo s českými titulky

Kategorie: Česká soutěž

Dokumentární čardáš z romské osady na východním Slovensku. Parta talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým sociálním podmínkám snaží probojovat na pódia velkých hudebních festivalů.

Film vypráví tragikomický příběh kapely Gypsy Band Lomnické Čháve, jejíž ústřední postavou je dobrosrdečný manažer kapely Stano Čonka. Ten se ze všech sil snaží, aby se jeho chlapci prosadili. S nadějí v hlase obvolává všechna možná místa, od hotelů až po domovy seniorů, a domlouvá kapele koncerty. K jeho práci patří i to, že hlídá některé muzikanty, aby svoje nástroje nenechávali v zastavárně. Křehké vyprávění o outsiderech s velkým talentem a snem živit se hudbou, kteří v polorozpadlé dodávce jedou vstříc svému snu vystoupit na hudebním festivalu Pohoda. Jak využijí svoji první velkou šanci? Na často opakovaný námět filmařů, Romové a jejich vztah k hudbě, nahlíží tento dokument novým svěžím pohledem.

Režie

Ladislav Kaboš

Filmografie
2018 - Kapela
2015 - Barvy písku
2014 - Moje romské děti
2013 - Všechny moje děti
2012 - Krvavé písky Libye
2011 - Al Entisar: Loď nádeje
2010 - Změnil tvář Šanghaje
2008 - Moderní architektura na Slovensku
2007 - Kamarádky na smrt
2004 - Stratený domov
2004 - Ľudia na hranici
2003 - Kde končí naděje, začíná peklo
2001 - Meditace s hudbou
2001 - Sisi - Kaiserliche schönheit
2000 - Do poslední kapky
1999 - Curriculum vitae
1999 - Tatry a ich tajomstvá...
1996 - The Magic of the Slovak Paradise
1995 - The Treasury of Classical Music
1995 - Čaro slobody
1994 - Mystery of Gregorian Chants, The
1990 - Voda a les
1989 - Pravda víťazí
1981 - Starina
1980 - Deti na nás hľadia

Projekce

07. 03. 18:00 Světozor - velký sál Česká premiéra Audiopopis Debata Vstupenky
10. 03. 15:00 Městská knihovna - velký sál Audiopopis Debata Vstupenky
15. 03. 18:30 Světozor - malý sál Audiopopis Debata Vstupenky

Další filmy z tematické kategorie Česká soutěž

Central Bus Station

Central Bus Station

Hlavní telavivské autobusové nádraží patří mezi největší na světě. Sedmipatrový betonový komplex je však jako vystřižený z Kafkova románu. Lidé se tu ztrácejí a šesté patro úplně chybí.

Český žurnál: Bratři Okamurovi

Český žurnál: Bratři Okamurovi

Populistický politik, hluboce věřící křesťan a úspěšný architekt. Tři bratři a každý úplně jiný. Netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny.

Český žurnál: Reality

Český žurnál: Reality

Desková hra Reality se v podání sourozenců v Dejvické nádražce podobá ruské ruletě. Hráči na vlastní kůži zakoušejí, jak funguje trh s nemovitostmi ve skutečném světě, a odhalují nemilosrdnou realitu v Česku.

Dobrá smrt

Dobrá smrt

Janette trpí nevyléčitelnou nemocí. Ví, že nad smrtí nezvítězí, chtěla by však mít kontrolu nad jejím načasováním a průběhem. Proto se připravuje na asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku.

Dobré zprávy

Dobré zprávy

Důchodce Petr Černý je známou tváří. Sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize − jedné ze stálic české dezinformační mediální scény.

Iluze

Iluze

FAMU snímek Kateřiny Turečkové natočený formou videohry poukazuje na palčivé problémy současného Maďarska, které spojuje jedno jméno: Viktor Orbán.

Ještě nekončíme

Ještě nekončíme

Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.

Kapela

Kapela

Dokumentární čardáš z romské osady na východním Slovensku. Parta talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým sociálním podmínkám snaží probojovat na pódia velkých hudebních festivalů.

Kibera: příběh slumu

Kibera: příběh slumu

Dokument odehrávající se v jednom z největších afrických slumů ukazuje, že i za kulisami z vlnitého plechu a hlíny se skrývají lidé, kteří chtějí měnit svůj svět k lepšímu.

Obléhání města

Obléhání města

Nový film Zuzany Piussi a Víta Janečka o tom, jak se obyvatelé slovenské obce Kremnice postavili proti těžařským firmám. Povedou jejich snahy ke kýženému cíli?

Volání divočiny

Volání divočiny

Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.

Začít znovu

Začít znovu

Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.