Muž v obleku stojí vedle americké vlajky, vypadá vážně.

Politický organismus

(The Body Politic)

Nový starosta amerického města Baltimore lidem slibuje, že skoncuje s násilím v ulicích a sníží počet vražd. Věří, že komplexně fungující organismus města je třeba uzdravit.

Afroameričan Brandon M. Scott se v roce 2020 stal nejmladším starostou Baltimoru v historii. Volby vyhrál těsně po policejní vraždě George Floyda díky slibu, že se postaví chronickému násilí a rasismu. Začíná symbolickým gestem – z chodby radnice nechá odstranit malbu Lorda Baltimora a jeho dětského otroka tmavé pleti. Pak do svého plánu zapojí policii, obyvatelstvo města, dobrovolníky*ce i lidi, kteří dříve spáchali trestný čin. Jeho recept na bezpečnější ulice se ale zdá příliš komplikovaný a naivní. Pro řešení hluboko do společnosti prorostlých problémů se mu nedaří získat státní a federální podporu. Výsledky se dostavují příliš pomalu a Scott se ocitá pod politickým i mediálním tlakem.

Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice


Debata
Hosté: Vít Ulrych a Filip Sedlák, pardubičtí zastupitelé
Vít Ulrych pracuje jako lékař a jeho oborem je onkologie. Je od roku 1990 členem KDU-ČSL. Dlouholetý zastupitel Pardubic byl minulé volební období městským radním, od voleb v roce 2022 je jeho strana v opozici.
Filip Sedlák je lídrem sdružení Naše Pardubice, které založil. Jednu dekádu zasedá v zastupitelstvu prvního městského obvodu. Současné volební období je také na zastupitelem na velké radnici.
Jazyk:
Titulky: české
NázevPolitický organismus
Originální názevThe Body Politic
Originální zněníanglicky
Zněnípůvodní znění, dětské filmy s českým dabingem
Titulky české titulky, vybrané filmy mají české popisné nebo anglické titulky (viz piktogramy u jednotlivých projekcí)
PremiéraČeská premiéra
Typ filmuCelovečerní dokument
Rok výroby2023
Země původuUSA
Stopáž92 min.
Tagy Politika, Spravedlnost, Severní Amerika
Režie Gabriel Francis Paz Goodenough

Další filmy z tematické kategorie Vrstvy moci

Politický organismus